Islanninhevonen – tunteiden tulkki

Yksi maailman vanhimmista puhtaista hevosroduista on islanninhevonen. Sitä on jalostettu kotimaassaan jo lähes tuhat vuotta, eikä siihen ole koko tänä aikana sekoittunut muita rotuja, koska hevosten vienti Islantiin kiellettiin jo lähes tuhat vuotta sitten. Vielä tänäkään päivänä Islantiin ei saa viedä mitään hevosia.

Islanninhevonen on vahva, pienikokoinen ja monikäyttöinen ratsuhevonen. Sen keskimääräinen säkäkorkeus on 136 cm. Sen rakenne hyvin vahva, ja se pystyy kantamaan tasapainossa raskaitakin kuormia. Minun tallilleni ovat kaikki alle 90 kg painoiset ratsastajat tervetulleita.

Kuva: oma arkisto.

Käynnin, ravin ja laukan lisäksi islanninhevosten erikoispiirteisiin kuuluu kaksi askellajia: töltti ja passi.

Töltti on nelitahtinen, ja tasainen askellaji, jossa kokematonkin ratsastaja viihtyy. Tempo töltissä voi vaihdella käynnin nopeudesta aina kiitolaukan huimaan vauhtiin. Töltti on ratsastajalle mukavaa ja pehmeää.

Passi on kaksitahtinen, laukkaakin nopeampi askellaji, siinä saman puolen jalat liikkuvat samanaikaisesti samaan suuntaan, ja siinä on liitovaihe (jolloin siis yksikään jalka ei ole maassa). Hidas passi ilman liitovaihetta ei ole toivottavaa, ja sitä kutsutaankin possupassiksi. Passi tarvitsee ratsukolta enemmän taitoa ja kokemusta kuin töltti.

Islanninhevonen on ystävällinen ja seurallinen. Sen luontaisin elinympärisö on lauma muita hevosia. Minun tallillani elää onnellisia islanninhevosia – ne saavat elää lajityypillisesti isossa laumassa.

Kuva: Juuso Vallius.

Islanninhevonen on hyvä tulkitsemaan ihmisten tunteita ja mielialoja. Se työntää päänsä kainaloosi, kun kaipaat kuuntelevia korvia. Se puhaltaa lämpimästi kasvoihisi kuivaten kyyneleesi. Sen jouhiin voi kuiskuttaa salaisuudet, se kantaa sinut turvallisesti selässään.

Kuva: Anu Mehtonen.